Gezin,  gezondheid

Waarom ik mijn baarmoeder liet verwijderen!

Waarom ik mijn baarmoeder 2 jaar geleden liet verwijderen zal ik jullie hier vertellen. Een makkelijke beslissing was het niet, maar toch deed ik het.

Al vanaf dat ik mijn eerste menstruatie kreeg rond mijn 12e had ik hier veel last van. Altijd moest ik een warme kruik op mijn buik hebben en moest mijn moeder mijn benen masseren. Al vroeg ging ik dan ook al aan de pil om het een beetje dragelijk te maken en regelmaat te hebben.

Op mijn 15e werd ik voor het eerst zwanger, op mijn 19e voor de 2e keer en de laatste keer op mijn 22e. De jaren daarna werden mijn menstruaties alleen maar heftiger, hevige bloedingen die soms wel 10 dagen duurde, migraine aanvallen en functioneerde dan gewoon niet.

Uiteindelijk adviseerde de Gynaecoloog mij om de pil gewoon door te slikken zonder stopweek omdat ik steeds vaker bloedingen had. Bij mij waren het geen normale bloedingen maar zo heftig dat ik dubbelop bescherming nodig had om even een uurtje de deur uit te kunnen, maandverband en tampons. De Gynaecoloog vertelde mij dat ik endometriose had, meer informatie hierover vind je hier.

Natuurlijk zijn er meerdere oplossingen hiervoor en 1 hiervan is je baarmoeder verwijderen, maar die beslissing neem je niet zomaar en zeker niet als je nog een kinderwens hebt. Ik wilde heel graag een 4e kindje, maar had ook mijn twijfels. Wij hadden 3 prachtige kinderen en daar waren wij blij mee en een 4e kindje zou niet praktisch zijn bedacht ik dan. Ik denk dat het er ook mee te maken had dat ik heel jong moeder ben geworden en toen ik wat ouder was ook nog een keer zwanger wilde zijn en alles nog een keer wilde ervaren. Maar elke keer benoemde ik alle dingen die niet handig zouden zijn als ik aan een 4e kindje dacht en stopte mijn gevoelens maar weer weg.

Een aantal jaren later, vooral toen er in onze omgeving steeds meer kinderen geboren werden begon mijn kinderwens weer op te spelen en begon ik dit ook te delen met Mark. Hij dacht dat het wel weer zou overwaaien, maar nee dit keer meende ik het en wilde ik wel graag nog een 4e kindje. Helaas vond Mark ons gezin met 3 kinderen compleet en wilde hij niet meer voor een 4e kindje gaan. En ja als je voor een kindje wil gaan moet je dit wel samen willen. Er zat voor mij niets anders op dan te accepteren dat er geen 4e kindje zou komen. Nu ik toch zeker wist dat ik niet meer zwanger zou gaan worden heb ik een afspraak gemaakt met de Gynaecoloog om de endometriose problemen te bespreken vooral ook omdat ik door de pil heel vaak migraine aanvallen had en ik nog steeds heftige bloedingen had.

De gynaecoloog heeft meerdere opties besproken met mij en uiteindelijk heb ik besloten dat als ik dan toch niet meer zwanger zou worden ik mijn baarmoeder wilde laten verwijderen. Dit heb ik natuurlijk niet in 1 dag besloten en hier heb ik goed over nagedacht. Maar ik dacht mijn baarmoeder heeft geen functie meer voor mij en ik wil van al die ellende af die ik 1 a 2 keer per maand had.

De afspraak voor de operatie werd gepland en ik stond nog steeds achter mijn beslissing. De operatie viel mij wel een beetje tegen op dat moment en ik ben een paar uur langer in het ziekenhuis gebleven omdat ik mij echt niet goed voelde. Het liefst was ik nog een nachtje gebleven maar dat vonden ze in het ziekenhuis niet nodig, tegenwoordig willen ze je zo snel mogelijk naar huis sturen. De eerste weken mag je dan ook niet veel. Maar na die 8 weken voelde ik mij weer goed. En nu 2 jaar later kan ik zeggen dat ik het heerlijk vind ik dat ik niet meer menstrueer en bijna nooit meer een migraine aanval heb. Natuurlijk heb ik nog wel eens gewone hoofdpijn zoals iedereen, helaas!

Wat betreft mijn endometriose klachten ben ik heel blij dat ik deze beslissing heb genomen echt, wat een verschil is dit. Wat betreft mijn kinderwens, hier heb ik nog wel last van gehad zo af en toe. Ik dacht dat ik het wel geaccepteerd had dat wij geen 4e kindje zouden krijgen, maar dat viel mij toch tegen. Ik dacht soms echt wat heb ik gedaan, ik kan nooit meer zwanger worden, nooit meer bevallen, nooit meer een baby.. gewoon nooit meer! Wanneer er iemand in onze omgeving zwanger raakte kon ik daar heel verdrietig om zijn, puur om mijn eigen gevoel. Ik was voor de persoon die zwanger was gewoon heel blij en die gunde ik dit van harte hoor. Doordat wij heel jong ouders zijn geworden, kregen er nog veel mensen kindjes in onze omgeving. Uiteindelijk heb ik mij erbij neergelegd en nu heb ik er ook geen last meer van. Ik geniet van onze 3 kinderen en hoop over een aantal jaren oma te mogen worden. Daarnaast mag ik af en toe ook oppassen op neefjes en nichtjes en hier geniet ik ook erg van.

Dus al met al is het goed gekomen, maar wel met ups en downs. Ik denk dat het er misschien ook wel bij hoort bij zo’n ingreep, dat je achteraf gaat twijfelen of je wel de juiste beslissing hebt genomen. Ik kan nu, 2 jaar later zeggen dat ik de juiste beslissing heb genomen en heel blij ben met ons gezin met 3 kinderen.

Heb jij (nog) een kinderwens, en hoe staat jou partner hier tegenover? Of wil jij jou ervaring vertellen over endometriose deel dat hieronder in een reactie. Heb je nog vragen voor mij dan hoor ik het graag, dat mag ook per mail als je het graag privé houd.

Liefs Gerrie

2 Reacties

 • Corine

  Hallo Gerrie, de eerste blog die ik van je lees, maar zó herkenbaar! Het voelt daardoor een beetje gek om te reageren. Maar het is een belangrijk onderwerp dus vooruit:
  Ik hield mijn menstruatie klachten lang onder controle door de pil door te slikken, maar nu aan het begin van de overgang begon ik steeds vaker dwars door de pil heen te vloeien. sNachts moest ik de wekker zetten en ook verder had ik veel klachten. Ik heb gekozen om de baarmoederwand weg te laten branden. Deze ingreep is kleiner en ook de nasleep is minder heftig. Heel soms vloei ik nog wat, een paar keer per jaar, een heeeel klein beetje. Voor mij een prima oplossing, ik ben erg tevreden!

  • A normal dutch family

   Hoi Corine,
   Wat fijn dat deze oplossing jou is geboden en je ook helpt. Het zal een hele verademing zijn om niet meer zoveel te bloeden e.d. Heel herkenbaar van de nachten enz. Ik vond het ook heel vervelend en het beïnvloed je hele dagelijkse leven op de momenten dat je menstrueerde. De ingreep die jij hebt gehad kende ik niet. Kan je dan nog wel kinderen krijgen na zo’n behandeling of ook niet meer?
   Liefs Gerrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *