gezondheid

En toen was ik verslaafd!

Medicijn verslaving!

Wat vind ik het eng om dit te delen met de buitenwereld, bijna niemand weet dit van mij maar ik weet dat ik niet de enigste ben, helaas. De laatste tijd is het volop in het nieuws want het probleem word steeds groter.

Ik ben verslaafd, verslaafd aan medicijnen, aan Oxycodon om precies te zijn. Oxycodon is een opioïde , een medicijn waaraan je verslaafd kan raken. Helaas wist ik dit niet toen ik het kreeg voor geschreven. Bijna 3 jaar geleden brak ik mijn elleboog en kreeg ik oxycodon voorgeschreven in het ziekenhuis, een pijnstiller werd er gezegd. Ik nam er alleen bij heftige pijn 1 en ik was dan aardig van de wereld. Maar je lichaam went er snel aan en dan nam ik er maar weer 1. Na een aantal dagen of een paar weken, ik weet het niet eens meer ben ik er mee gestopt. Lange tijd gebruikte ik het niet totdat ik een zware operatie moest ondergaan, mijn baarmoeder werd verwijderd. Ik was zo gespannen en zenuwachtig voor de operatie (vooral door de voorgeschiedenis van Mark) Om goed te kunnen slapen de nacht voor de operatie en eventuele pijn naar de operatie vroeg ik aantal Oxycodon tabletjes aan mijn huisarts en die heb ik ook gekregen. ( ik mag niet elke pijnstiller gebruiken ivm mijn gezondheid, hierover een andere keer meer) Ik sliep die nacht prima en na de operatie nam ik af en toe een tabletje. In de tijd daarna kreeg ik steeds vaker en meer rugpijn waardoor ik de tabletjes bleef gebruiken. Maar op een gegeven moment werkt het steeds minder waardoor ik er steeds meer nodig had. Het ging van kwaad tot erger en uiteindelijk nam ik er gewoon weer 2 zodra de pijn op kwam zetten en was ik de tel soms kwijt. Uiteindelijk kwam het moment dat ik dacht dit is niet goed. Ondertussen was ik wat meer te weten gekomen over deze pijnstiller en voelde ik mij ineens een junk! In die tijd begon het ook de huisarts op te vallen dat ik steeds meer en steeds vaker de tabletten ophaalde. Let op we waren ondertussen al wel weer anderhalf jaar verder. Ik heb toen een afspraak gemaakt met mijn huisarts omdat ik wist dit gaat niet goed.

De huisarts vroeg mij waarom ik er steeds meer ging gebruiken en wat nu precies de klachten waren. Ik vertelde hem dat ik na de operatie door ben gegaan met deze medicijnen omdat ik veel rugpijn had maar dat ik ook vaak veel pijn in mijn benen heb en dat ik daardoor steeds meer en vaker de tabletten moest in nemen. Maar dat ik nu in zag wat voor troep dit medicijn is en dat ik mij hierdoor heel slecht voel omdat het gewoon een soort van drugs is en omdat ik altijd heel erg tegen drugs ben. Ik wilde van deze troep af, maar hoe? Ik gebruikte ondertussen soms al 14 tabletten per dag, ja echt waar zoveel. Ik moest gaan afbouwen en dat was ook wat ik wilde.

Elke 2 weken kom ik bij mijn huisarts en elke keer zou ik er wat af hebben. De eerste weken ging dit heel goed en uiteindelijk zit ik nu op 7 a 8 tabletten per dag. Gaat de goede kant op zal je denken, maar nee helaas. Ik zit nu op een punt waarop ik even blijf steken, al een tijdje zit ik op deze dosering. Waarom lukt het mij niet om verder af te bouwen? Omdat als ik nu nog minder ga in nemen ik veel last heb van pijn, pijn in mijn rug maar nog meer pijn en rusteloosheid in mijn benen. De pijn en rusteloosheid in mijn benen zijn waarschijnlijk afkickverschijnselen net als dat ik totaal geen energie heb als ik mijn medicijnen niet heb gehad. Het is een soort oppepper, het geeft mij energie! Dan denk je misschien je moet even door de zure appel heen bijten, dat denk ik zelf ook wel eens hoor. Maar ik denk dan echt hoe functioneer ik als ik die pijn in mijn benen heb en totaal futloos ben?

Als ik opsta in de ochtend loop ik met pijn in mijn benen en een zwaar gevoel in mijn lichaam de trap af, en neem eerst mijn medicijnen, drink een kop koffie en na een half uurtje voel ik mij pas goed en kan ik mijn ding doen. Als ik er over nadenk voel ik mij heel slecht hierover, dit is niet wie ik ben. Ik wil niet verslaafd zijn, afhankelijk zijn van medicijnen. Ik wil het goede voorbeeld zijn voor mijn kinderen!

Deze week wil ik weer een afspraak maken met mijn huisarts om te bespreken welke mogelijkheden er nog meer zijn. Want er is 1 ding wat zeker is en dat is dat ik van deze troep af wil. Als jij dit leest dan is het online gekomen, maar nu ik dit type twijfel ik nog heel erg of ik dit wel online zal gaan zetten. Ik schaam mij heel erg hiervoor en vind het ook heel moeilijk om dit te delen met iemand. Naast met mijn gezin, huisarts en beste vriendin praat ik hier met niemand over. Mensen hebben altijd een mening positief en negatief en zonder al die meningen is het al moeilijk genoeg.

Waarom ik dit dan toch misschien wil gaan delen? Omdat als ik ook maar 1 iemand hierdoor kan helpen om er vanaf te komen of om hulp te gaan zoeken ik al blij ben. Ook hoop ik dat artsen duidelijker gaan zijn over de verslavende werking van dit medicijn, het wordt nu te makkelijk voorgeschreven. Wil een arts jou ooit deze pijnstiller voorschrijven denk dan heel goed na en gebruik het alleen als het niet anders kan. Gebruik je het medicijn al, wees er dan heel voorzichtig mee en niet langer dan nodig.

Heb jij ook ervaring met Oxycodon en wil jij hierover iets kwijt of heb jij tips voor mij deel het gerust. Wil je mij persoonlijk hierover spreken dan mag je mij mailen of een privebericht sturen op instagram. Heb jij ook hulp nodig neem contact op met je huisarts of een vertrouwens persoon.

Als je het fijn zou vinden om af en toe een update te lezen laat dat dan hieronder weten en wellicht schrijf ik dan hierover af en toe een blog.

Liefs Gerrie

10 Reacties

 • Lieset

  Wat heftig Gerrie maar wat goed dat je dit deelt. Je bent je er bewust van dat het niet goed is en spreekt dat ook uit dat vind ik knap van je. Ook doe je er wat mee en aan en heb je het bespreekbaar gemaakt. Ook al gaat het niet zo snel als je wilt maar ik denk dat het je zeker gaat lukken. Je lijkt mij een positieve krachtige vrouw die het zonder die medicijnen ook gaat lukken. Succes, je kan het!

 • Marloes

  Kop op gerrie! Dit versla jij wel!
  En het wordt idd veel te snel voorgeschreven,en herhaal recept gaat te makkelijk.
  Ik had fentanil pleisters en oxycodon,voor en na mijn rug operatie.
  Was compleet veranderd als mens..
  Ben cold turkey gestopt,geen pretje.
  Ben echt een week dood ziek geweest,maar het was het zo waard.
  Heel veel sterkte!

  • A normal dutch family

   Precies ze schrijven het te snel voor zonder voorlichting en word idd makkelijk herhaald. Pas na ruim 1,5 jaar en veel hogere dosering vroeg de huisarts pas een keer hoe en wat. Wat knap van je dat je zo ineens gestopt bent, respect! Ik heb zo geen energie als ik wakker word in de ochtend en functioneer echt niet. Vooral dat en de pijn in mijn benen vind ik zo moeilijk. Wat voor klachten had jij toen je stopte? Ik zit ook te denken dat ik straks in de zomervakantie dat wat ik nog gebruik dan in 1 keer mee te stoppen. Zodat ik geen verplichtingen heb en desnoods een week ziek in bed lig. Hoeveel gebruikte jij er per dag? Lief dat je reageerd xx

 • Quirina

  Ik vind het heel dapper dat je dit verhaal deelt, want het kan juist misschien net die ander verslaafde helpen. Zelf ben ik ook verslaafd geweest! Niet aan medicijnen, wel aan alcohol en gelukkig heb ik het onder controlle. Ik heb mijn verhaal nog niet op mijn blog gedeeld, maar als ik dit zo lees ga ik dat wel doen. (zal wel een paar weken duren, voordat het online komt)

  • A normal dutch family

   Wat super van je dat je jou verslaving onder controle hebt gekregen, mag je trots op zijn. Over een tijdje hoop ik dat ook te kunnen vermelden op mijn blog. Het is ook inderdaad 1 van de redenen waarom ik het heb gedeeld, dat een ander er misschien iets aan kan hebben. Misschien dat 1 iemand door mijn verhaal de stap zet om ook aan de bel te trekken, want het is troep en je kan er maar beter zsm vanaf zijn. Als je jou verhaal hebt gedeeld op je blog laat je het mij dan weten, dit mag ook via mijn instagram.
   Liefs Gerrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *