Pubers

Gevaar van Social media!

Hier een stukje van het bericht die hij stuurde

Een tijdje geleden merkte ik weer hoe gevaarlijk social media kan zijn en dan voornamelijk voor kinderen. Onze kinderen zijn ook actief op social media en gelukkig weten ze dat niet iedereen altijd goede bedoelingen heeft. Ook vertellen ze het altijd als ze gekke berichten krijgen. Maar de laatste keer was ik er niet zo gerust op en heb ik er iets mee gedaan.

Een tijdje terug zaten wij op een verjaardag toen Selena een berichtje binnen kreeg van een amateur ‘fotograaf’ hij zei tegen haar dat haar blik hem aansprak en of ze wel eens modellenwerk had gedaan, want hij wilde graag een shoot met haar doen. Ik vond het een beetje vreemd dat hij een gesloten account had en geen enkele foto op zijn account had staan. Selena vertelde dat ze geen modellenwerk deed maar vroeg of hij wat foto’s van zijn werk had als voorbeeld. Hij stuurde een aantal foto’s en direct hadden wij het idee dat het niet zijn foto’s waren en dit klopte want op een aantal foto’s kon je een watermerk vinden als je goed keek. Hij vertelde dat hij al een aantal jaren shoots deed om zo zijn portfolio uit te breiden. Vervolgens stuurde hij nog meer foto’s als voorbeeld en toen dacht ik echt WTF dit stuur je niet als voorbeeld naar een jong meisje. Het waren foto’s van een jonge vrouw die in bed lag met de dekens zo dat je net niet haar hele borsten zag. Ook stuurde hij foto’s van een model in lingerie. Hij vertelde dat hij foto’s kon maken in zijn omgeving en dat hij dan wel de reiskosten zou vergoeden of dat hij wel naar Twente wilde komen. Selena (of eigenlijk ik) ging op zijn voorstel in, want ik wilde wel eens weten wie deze mafketel was en wat hij wilde van een 14 jarig meisje. Hij ging door met het gesprek en vroeg wat ze aan wilde doen tijdens een shoot en Selena zei ja gewoon mijn kleding wat ik dagelijks draag. Hij vertelde wel even dat ze dan het beste zomerse kleding kon aan doen want winterkleding is niet zo mooi tijdens een shoot. Als het dan te koud zou zijn dan kon ze er even een jas overheen doen, maar het liefst een korte broek, crop top en in bikini bijvoorbeeld. Nou je wil niet weten hoe ik mij voel als zo iemand dat voorstelt aan mijn kind, alle alarmbellen rinkelen dan. Hij bleef maar berichtjes sturen of ze al wist wanneer ze kon afspreken en uiteindelijk hebben wij een afspraak gemaakt. Ik had hem ook gewoon kunnen blokkeren maar het voelde voor mij niet goed. Nu is Selena niet het meisje wat op dit soort voorstellen in gaat en dit altijd aan ons verteld. Maar wat als een ander jong meisje denkt wat leuk een fotograaf vindt mij leuk genoeg voor een fotoshoot en er in haar eentje naar toe gaat. Ik wil niet ineens ergens lezen dat er dan gekke dingen gebeurd zijn. Het is niet zo dat deze man ook al echt bewezen iets fout heeft gedaan, maar als je meisjes al voorliegt over foto’s die je gemaakt zou hebben en dan ook nog gekke voorstellen doet zonder hier ouders bij te betrekken dan ben je al fout bezig in mijn ogen.

Afgelopen woensdag wilde hij ineens naar Twente komen voor een shoot. Prima dachten wij (ook al stond Selena er niet om te springen en vond ze het eng) Ik was met Selena en Ricardo aan het winkelen in Enschede en wij spraken af in een park in Enschede met hem. Hij zou rond kwart over 3 aankomen bij het park, zelf kwam hij vanuit Tilburg. Selena bleef in de auto zitten en samen met Ricardo liep ik naar de afgesproken plek. Met Selena was ik ondertussen via de telefoon aan het praten en ze vertelde mij dat er een jongeman uit een auto stapte en het park inliep, hij had een camera bij zich vandaar dat wij zeker wisten dat hij het was.

En ja hoor daar kwam hij aanlopen en ik stapte op hem af. Ik vroeg hem of hij een afspraak had voor een shoot en hij zei ja dat klopt. Ik zei je hebt geen afspraak met een meisje maar met mij en je zag dat hij schrok. Ik vroeg hem waarom hij met minderjarige meisjes afsprak voor fotoshoots? Hij zei ja ik heb haar benaderd via een of andere modellenmarktplaats (ben de naam vergeten) ik zei nee dat is niet waar je hebt haar benaderd via instagram en ze doet niet eens iets met modellenwerk. Hij zei oh ja dat klopt voor het eerst heb ik nu iemand benaderd via instagram, je denkt toch niet dat ik dat geloof. Ook zei ik gelijk dat je niet met minderjarige meisjes kan afspreken zonder daar de ouders bij te betrekken en al helemaal niet in bikini e.d. Nou hij vertelde mij dat ze gewoon in bikini mogen shooten maar niet in lingerie. Ook vroeg ik hem waarom hij mijn dochter voorbeeld foto’s stuurde die niet van hem waren en hij zei die zijn wel van mij. Maar deze jongeman was even vergeten om het watermerk te verwijderen van de foto’s en viel hiermee dus gelijk door de mand. Toen zei hij ja oke ik heb ze niet zelf gemaakt maar ik mag ze van dat model gebruiken voor mijn portfolio. Euhm dus jij wil foto’s gebruiken van een andere fotograaf voor jou portfolio? Ik zeg wat hebben mensen er aan als jij foto’s in je portfolio hebt die je niet eens zelf hebt gemaakt en daarbij denk ik niet dat de fotograaf van deze foto’s daar blij mee is. Ja maar ik mag ze van dat model gebruiken zegt hij ook nog. Ik zei ik denk dat de rechten van deze foto’s nog steeds bij de fotograaf liggen en dit niet alleen beslist kan worden door dit model. Ook vroeg ik hem met welk doel hij de foto’s maakte en hij zei dat hij een portfolio wilde opbouwen. Ik vroeg waar zijn foto’s te zien waren die hij de afgelopen jaren had gemaakt, maar die waren nergens te zien. De foto’s waren van de modellen en die mocht hij niet delen. Ik zei dan doe je iets niet goed als je fotografeert voor je portfolio maar ze vervolgens niet mag delen met anderen. Hij had de foto’s thuis op zijn computer staan en ik werd een beetje boos en vroeg of ze anders gemaakt werden voor zijn eigen plezier. Hij deed alsof hij niet snapte wat ik bedoelde en heb hem dat maar even uitgelegd maar hij ontkende dat dit het geval was. Zo waren er nog veel meer dingen die wij over en weer gezegd hebben maar op een gegeven moment was ik er klaar mee en heb ik de politie gebeld. Ik zei tegen de ‘fotograaf’ in kwestie mijn excuses als je geen verkeerde bedoelingen hebt maar ik moet hier een melding van maken en als je niets fout doet of hebt gedaan dan is er ook niets aan de hand. Ik had verwacht dat de politie zou zeggen ja meneer heeft nog niets verkeerds gedaan en dat zeiden ze in eerste instantie ook maar uiteindelijk zei de mevrouw aan de telefoon mijn onderbuik gevoel is ook niet goed hierbij dus ik overleg even met mijn collega’s. Na overleg met haar collega’s vertelde ze mij dat haar collega’s er aan zouden komen.

Na 10 minuten wachten waren de agenten bij ons en mocht ik mijn kant van het verhaal doen. Vervolgens mocht hij zijn kant van het verhaal doen en vertelden de agenten hem dat hij niet goed bezig was door met minderjarige meisjes af te spreken en dat zijn verhaal niet heel geloofwaardig overkwam. Ze zeiden ook tegen hem je mag blij zijn dat deze mevrouw met jou heeft afgesproken want het had ook iemand anders kunnen zijn die het niet zo netjes had opgelost. De mannelijke agent zei tegen mij dat ik goed gehandeld had en dat hij als vader ook niet blij zou zijn geweest als het bij zijn dochter was gebeurd. Ze hebben zijn gegevens vast gelegd in het systeem en vertelde hem dat hij al een minnetje achter zijn naam heeft staan en maar beter kan zorgen dat dit soort dingen niet meer moeten voorkomen. Ik zei hem ook nog als je echt geen verkeerde bedoelingen hebt verdiep je dan in de wereld van de fotografie en spreek nooit meer af met minderjarige meisjes zonder de ouders hierin te betrekken. Hij zei dat het niet meer zou gebeuren en liep terug naar zijn auto om aan zijn reis terug naar Tilburg te beginnen. De agenten bedankten ons voor onze alertheid. Ik ben blij dat ik het zo heb aangepakt ondanks dat er ook een kans is dat deze jongeman geen verkeerde bedoelingen heeft maar er is ook zeker een kans dat dit wel het geval is en dan hoop ik dat hij hier mee stopt.

Ik ben niet het type moeder die de telefoons van de kinderen controleert maar dit soort dingen hebben wij wel altijd besproken. Ook weten de kinderen dat ze alles met ons kunnen bespreken en dat als er rare berichten binnen komen ze dit altijd aan ons moeten aangeven en gelukkig doen ze dit altijd. Ik hoop dat alle kinderen inzien dat er op social media en ook in het echte leven rare wezens rond lopen met rare bedoelingen.

Heb jij of je kind wel eens iets mee gemaakt waarvan je dacht dit klopt niet? Deel het hieronder zodat wij en onze kinderen van elkaar kunnen leren wat er kan gebeuren.

Liefs Gerrie

6 Reacties

 • Karin

  Onwijs goed gehandeld! Echt respect naar jou toe!
  Wat een naar idee is dat toch! Zo kan social media op de verkeerde manier gebruikt worden.. 🙁

  Liefs
  Karin Badenhop

 • Kirsten Mamagisch i

  Je moet er toch niet aan denken hè.. jaren geleden ging een vriendinnetje van mij (flink stuk jonger dan ik ben) ook voor een shoot naar een fotograaf. Die overigens wel duidelijk een eigen portfolio had, maar toen ik soort foto’s zag die hij van haar maakte kreeg ik er toch ook een beetje een vreemd gevoel bij. Als het niet professioneel gebeurt (via een modellenbureau, onder contract voor een bepaalde opdrachtgever) zou een fotograaf geen uitdagende, sexy foto’s moeten maken van minderjarige meisjes (meisjes ja, want dat zijn ze echt nog). En inderdaad, sowieso zou er een ouder bij moeten zijn.

  ‘Stoer’ van jou dat je deze confrontatie aan bent gegaan. Je weet nooit wat voor maffie je aantreft!

  • A normal dutch family

   Precies als een meisje al modellen foto’s wil laten maken dan inderdaad via een modellenbureau, betrouwbare opdrachtgever en altijd in overleg met de ouders. Ik zei ook tegen deze jongeman dat een modellenbureau bij minderjarige meisjes altijd contact zal leggen met de ouders. Ik ben in dit soort situaties niet bang en heb dan ook echt het gevoel dat het mijn plicht is om dit uit te zoeken en er iets mee te doen. Is het niet voor mijn eigen kind dan wel voor andere jonge meisjes die anders denken dat een echte fotograaf belangstelling voor ze heeft. En soms denken meisjes dan als ik in bikini op de foto moet om door te breken als model dan moet dat maar. En dit is waarom echte fotografen altijd ouders erbij moeten betrekken en dit ook doen als ze oprecht bezig zijn lijkt mij. Ik hoop in ieder geval dat deze jongeman beter gaat nadenken in de toekomst en geen jonge meisjes meer benaderd.

 • Joanne

  Wat hebben jullie dit ontzettend goed aangepakt. Ik zou niet geweten hebben hoe ik in deze situatie gereageerd had. Jammer dat dit nodig is geweest! Maar dit soort gasten moet inderdaad direct aangepakt worden!

  • A normal dutch family

   Dankjewel. Ik wilde eerst zeggen tegen mijn dochter blokkeer hem maar, maar goed dan zou hij het wel weer proberen bij andere meisjes. En ik wilde hem duidelijk maken dat dit niet kan of hij nu wel of geen verkeerde bedoelingen heeft. Meisjes voorliegen met foto’s die niet van jou zijn. En afspreken met minderjarige meisjes zonder de ouders in te lichten is in mijn ogen al fout. Ik hoop dat dit de laatste keer is dat hij dit heeft gedaan. Ik ga ook nog even de fotograaf inlichten van de foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *